marți, 20 decembrie 2011

SUPERMARKETUL...IN RELIGIA LUI MOS CRACIUN.


Pe vremea copilariei mele, e drept au trecut cateva decenii de atunci, Mos Craciun era un personaj fascinant. Disident imposibil de incatusat, despre el se vorbea mai mult in soapta, iar reprezentarile sale erau aproape exclusiv in mintea copiilor nerabdatori.
Concurenta pastisei comuniste, Mos Gerila, nu facea decat sa-i sporeasca farmecul misterios. Asa ca am crezut in Mos Craciun pana foarte tarziu si este una dintre cele mai frumoase naivitati ale mele.
Astazi Mos Craciun a devenit o banalitate obositoare a lunii decembrie. Nici nu ajunsesem bine la Sfantul Nicolae ca zeci de Mosi grasi si slabi, tineri si batrani, barbati sau femei, cu sau fara reni atasati, cu casti pe urechi sau in fata computerului s-au napustit asupra noastra de pe panouri si ecrane, din paginile ziarelor si prin mall-uri. Ba mai nou avem si un Mos gunoier, anagajat al unei firme de salubritate.
Una peste alta, abuzul de Mos Craciun ajunge la tuse gretoase. Din bunicul generos si misterios al tuturor copiilor de pe vremuri n-a ramas decat numele. Mosul de acum a devenit un agent publicitar neobosit. Si vazandu-l atarnat pe toti peretii ma intreb cum mai pot crede copiii in el. Constat de altfel, din propria familie, ca mitul acesta atat de frumos este pe cale sa dispara, ucis de societatea de consum. Deja multi dintre copiii care pretind ca mai cred in Mos Craciun o fac de dragul parintilor, ca sa nu-i dezamageasca. Macar candoarea n-a murit de tot.
Din nefericire Craciunul insusi are o soarta asemanatoare cu aceea a Mosului. Sarbatoarea s-a topit intr-o isterie a consumului dezlantuit. Parcarile hypermaket-urilor sunt pline ochi de la prima la ultima ora de functionare, la orele cele mai aglomerate nu gasesti nici macar carucioare, iar cele aliniate la case mai au putin si se rastoarna de pline ce sunt. Asta desi, vorba lui Mugur Isarescu, "crizuim" toata ziua.
Peste tot in lume consumul creste in aceasta perioada. Dar, potrivit statisticilor, in restul Europei se cumpara mai multe lucruri valoroase, speciale, adica mai multe cadouri, de la bijuterii, blanuri si obiecte de arata, la haine, pantofi, parfumuri si carti. La noi se cumpara mai ales mancare. Multa mancare. La noi Craciunul a devenit in primul rand o sarbatoare a burtii. Ce conteaza ca jumatate din mancare ajunge la gunoi, iar cealalta jumatate ne trimite direct la camerele de garda ale spitalelor? Important e ca opulenta sa rupa picioarele mesei. Dar pana sa ne indopam cu mancare suntem indopati cu colinde care racnesc din toate difuzoarele inca din prima zi de decembrie. Si nu e vorba numai despre cantecele originale oricum obositoare prin repetare excesiva (imi cer scuze la Stefan Hrusca pentru ca, fara vina lui, il detest zilele acestea!). Au aparut si colindele -reclame. Asa ca pana sa ajungem la Craciun suntem deja satui de muzica aceasta traditionala. Intr-un fel e bine, pentru ca asa nici macar nu mai remarcam cat de putini dintre asa-zisii colindatori mai stiu textele si muzica autentice ale acestor cantece. Si in aceasta aglomeratie teribila, in traficul tot mai sufocant, in goana dupa un loc de parcare sau un carucior, calcandu-ne pe picioare si stand la cozi interminabile, devenim tot mai nervosi, mai pusi pe harta, mai intoleranti si mai rai. Asa ca postul Craciunului, in loc sa fie o perioada de imblanzire si linistire sufleteasca, scoate tot ce e mai rau si mai agresiv in noi. Din pacate, eliberarea Craciunului din semiclandestinitatea perioadei comuniste a avut efecte perverse letale. Spiritul sarbatorii s-a mutat din jurul bradului si din biserici, in noile temple ale societatii de consum, iar Mos Craciun a devenit dintr-un simbol al generozitatii si bunatatii fara chip, un slujitor adesea grotesc al acestei noi religii a supermarketului.Sarbatori cu bine!Craciun fericit! PROVOC VIATA! AURA!

Un comentariu:

  1. Aura ai dreptate in multe aspecte.Imi aduc aminte din copilaria mea,ca steptam cu sufletul la gura sa-l vad pe Mosul.Dar adormeam íntotdeauna.Iar mirosul de sarmale,hímmm e de neuitat.Dar eu íti doresc un Craciun,linistit alaturi de cei dragi.:))

    RăspundețiȘtergere